top of page

BRYAN Viikon riemusta kiljahtelija

Päivitetty: 10. heinäk. 2021

Perunkarvatonkoira 6v


Bryanin vakio tervehdykseen kuuluu riemun kiljahduksia ja Bryanin tapaista örinää. Kun Bryan tietää, että jotain kivaa on tapahtumassa tai innostuessaan avaa äänihuulensa, kuuluu sieltä raikuvia kiljahduksia, joiden voimakkuus vaihtelee ja voimistuu, riippuen aina Bryanin innostus asteesta.

Bryan päiväkodilla

Bryanin saapuessa iloisesti häntä heiluen päiväkotiin, kiljahdukset kuulee jo heti ovella tai viimeistään silloin, kun portista päiväkotiin sisälle pääsee. Pitäähän se kuulumiset kertoa niin päiväkotiin tullessa ja lähtiessä! Ennen kivoja asioita (kuten ulos lähtiessä, leikkien alkaessa, ruoka ajan saapuessa) Bryanin silmät alkaa loistamaan ja hän aloittaa pienen hyväntuulisen konsertin ja ilmoittaa siitä muillekin, että nyt mennään eikä meinata! Tietysti mikäli sade ilma sattuu yllättämään niin silloin Bryania ei todellakaan innosta lähteä ulos kylmyyteen ja märkään sadesäähän. Silloin mieluusti käpertyisi petiin vaan syvemmälle koittaen olla mahdollisimman huomaamaton. Myöskään vaatteet ei ole kovin kivoja Bryanin mielestä, mutta hyvin antaa ne kuitenkin pukea päälle nöyrä ilme kasvoillaan tietäen, että kylmällä säällä ne vaatteet on kuitenkin ihan okei ja tarpeessa, kun karvapeitettä Bryanilla ei hirveämmin ole lämmittämässä. Ulkona hyvällä säällä Bryanilla on kova meno päällä ja poikamaiseen tapaan kaikki mahdolliset hajureitit maasta pitää tutkia ja niiden perässä kuono maassa seurata ja seikkailla. Sisälle takaisin tultaessa hän tietääkin, että nyt on ruoka-aika ja Bryanilla ei kauaa kestä, kun ruoka onkin jo hotkaistu ja sitten saakin hetken köllötellä masu täynnä ennen seuraavia leikkejä. Bryanin lempi kavereita ovat suurimmaksi osaksi tyttökoirat ja heidän kanssaan enemmän viettäisi aikaa, eikä muista poitsuista niinkään välitä ja niille pitääkin vähän kovistella, jos sellaisen sattuu näkemään. Lempparikavereita ovat tytöt Ada, Böna, Luna ja Brooklyn. Lempparia on Bryanin mielestä herkkujen etsintä, varsinkin ulkona puista namien etsiminen on kivaa. Sen aikaa mitä jaksaa keskittyä, kun pitää jatkaa matkaa taas kuin höyryjuna.. ;-)


Luonteesta

Luonteeltaan Bryan on seurallinen ja tosi ihmisrakas, varsinkin jotkut henkilöt ovat erityisiä. Kuten valtaosalla koirista, ovikello (vaikka vain telkkarissa), säpsäyttää koiran ja saa siirtymään ovelle umpiunestakin, omistaja kertoo. Kotia ja isäntää puolustetaan vierailta kunnes hoksataan, että ihan kiva tyyppihän sieltä olikin tulossa. Bryan on kotioloissa varsin rento, ajoittain jopa flegmaattinen - etenkin vatsa täynnä. Omaehtoista eloisuutta ilmenee pääosin ruokailuajan lähestyessä. Köydenveto- tai noutamisleikit ovat silloin tällöin jees, mutta eivät jaksa kiinnostaa montaa hetkeä, ja koirien älypeliä ratkomaan jos yrittää houkutella todetaan suoraan että "pidä äijä tunkkis". Luonteeseen voisi lisätä vielä pari adjektiivia; ahne ja lyhytjänteinen.Hauskat tavat

Päiväkotiin tullessaan aamuisin Bryan käpertyy vielä sängylle hyvään asentoon ja yleensä viltin alle jatkamaan unia ennen kuin muut kaverit tulevat paikalle. Viikonloppuaamuisin ollaan hienotunteisia eikä herätetä isäntää, ei ainakaan ennen klo yhdeksää. Ei myöskään itse nousta isännän herätessä arkisin kukonlaulun aikaan vaan kaivaudutaan syvemmälle peiton alle lämpimään. Korvat arvatenkin höristelee kun keittiöstä alkaa kuulua aamupalavalmistelun ääniä. Jääkaapin oven, salaatti- tai leipäkääreen avaus ei vielä saa liikettä vaan kun juustopaketti avataan niin silloin tepsuttelee urhea uniprinssi vaatimaan osaansa herkuista, omistaja kertoo. Bryanille ei ole mitään varsinaisia harrastuksia, sellaista normikoiran elämää; syödään, nukutaan ja välillä vähän liikuskellaan, omistaja kertoo.

Lempiherkkua on kaikki mitä tarjotaan, lähestulkoon.. Grillattu kana olisi kyllä himoituinta kuolan määrästä päätellen mutta ei ole tapana syljeskellä ruokakuppiin olipa mitä vaan. Yleensä kotona ollessaan päivisin sisällä Bryan köllötelee korotetun patjan päällä josta on hyvä tähystellä kadun puolelle sekä näkymä myös takapihan puolelle. Mikäli vieraita koiria liikuskelee näköpiirissä seuraa huomautus kenen tonttia ollaan lähestymässä ja kohtelias kehoitus siirtyä muihin maisemiin. Näin kesälämpimillä hauveli viihtyy hyvin myös terassilla tyynyn päällä ja tiiraillee koiria sekä luonnoneläimiä. Kamalaa on jos alkavat nenille hyppiä - pitää huolehtia ettei oravat, fasaanit ja harakat liikaa omi tiluksia. Harakat ovat olleet tästä hieman näreissään. Muutamaan otteeseen ovat osoittaneet mieltään räkättämällä ja tehden syöksyjä koiraa kohti kerran jopa 'pommilla' niskaan osuen. Ilmeisesti eivät aivan hyvää pataa keskenään ole :)


Taustatietoa

Alunperin hoitotarve on lähtöisin siitä että meillä oli perheessä vuotta vanhempi perulainen, Travi, jolla oli pentuna hieman eroahdistusta. Päätimme laittaa hauvan päivähoitoon ja Hännänheiluttajat oli sijainniltaan sopivan lähellä työpaikkaani. Äkkiä kävi myös selväksi, että koira viihtyi siellä vallan erinomaisesti ja meni sinne aina mielellään. Seuraavana vuonna Traville otettiin kaveriksi Bryan, joka luonnollisesti päätyi samalla hoitoon myös. Eron jälkeen päätin jatkaa hoitoa minulle jääneen Bryanin kanssa vaikka koira kyllä pärjäisi hyvin yksinään päivät. Onhan se koiralle kumminkin hyvää vaihtelua. Voi sosialisoitua ja nähdä kavereita.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page